Мой сайт

Главная » 2014 » Февраль » 7 » Хлебарките пренасят 40 вида зарази :: Препарат котешка екзема
19:17

Хлебарките пренасят 40 вида зарази :: Препарат котешка екзема





препарат котешка екзема

ЗДРАВЕ

Хлебарките пренасят 40 вида зарази

Ухапване от бълха може да доведе до екзема и дори туларемия

Цветелина Соколова

Снимка: Велислав Николов

През зимата настъпват времена, в които светът на малките гадини изглежда скрит от битовото ни полезрение. Рано или късно обаче идва пролетта и животинките се активизират в ролята си на преносители на редица заболявания.

Най-омразните битови насекоми - хлебарките, пренасят около 40 вида причинители на заразни заболявания, обяснява Цезарина Илиева, биолог в столичната ХЕИ. За нашата страна са характерни четири вида хлебарки - кафявата германска хлебарка, американската (която достига до 4 см), червената кафява и мебелната хлебарка. Мигрирайки из мазета, тръби, фекалии, те пренасят навсякъде полепналите болестотворни причинители. Става въпрос предимно за стомашно-чревни инфекции - дизентерия, салмонелоза, хепатит А.

Далеч по-опасни са човешките бълхи и дървениците. За разлика от хлебарките, те са кръвосмучещи и убождат кожата, което води до зачервяване и сърбеж. Ако човек е чувствителен, може да се образува рана, събиране на вода, както и екзема. Обикновено обривите при децата са по-болезнени.



Ухапването от бълха или дървеница не се усеща,



защото те отделят болкоуспокояващи вещества. Бълхите хапят често и на малки разстояния. Дървениците пък правят по 3-4 убождания, преди да открият подходящото място.

Бълхите се свързват и с по-страшни болести като туларемията. Тя може да засегне белите дробове, лимфните възли, а има и кожни прояви. Протича тежко. Болестта може да се пренесе и от гризач, ухапан от бълха, който на свой ред е нахапал хранителен продукт. Ако обаче храната е добре измита и топлинно обработена, рискът човек да се зарази намалява, казва още Илиева. Бълхите пренасят, макар и по-рядко, антракс и т.н. псевдотуберкулоза, която също поразява белите дробове, но в по-лека форма.

"Хората си мислят, че е невъзможно човек да пострада от котешка или кучешка бълха, но това не е съвсем вярно", обяснява още Илиева. Ако човек не се грижи за домашния си любимец и допусне бълхите в него да се намножат много, те могат да мигрират и по човека.

Не е доказано, че дървениците са преносители на болести, казва още Цезарина Илиева. Ухапванията от дървеници нарушават кръвосъсирването, мястото е по-зачервено и с по-голям диаметър в сравнение с ухапванията от бълхи. Могат да се получат силни алергични реакции и оток. Дървениците



попадат в жилището чрез мебелите и дрехите,



дори и нови, както и чрез птиците по первазите.

Въшките причиняват основно локални проблеми. От гризачите в бита проблеми създават сивият и черният плъх, както и домашната мишка. Те разнасят основно чревни заболявания, туларемия, а също и лептоспироза. Тя се пренася върху храната чрез урината на гризачите или навлиза в кръвоносните съдове на човека от ранички по ходилата през лятото. Тази болест протича с висока температура, води до неразположение и бъбречна недостатъчност за 2-3 дни.

Молците не са опасни за хората. Пораженията от паяците пък са основно алергия, зачервяване, оток.



ПРОФИЛАКТИКА

Против някои от кръвосмучещите насекоми като кърлежи, комари и бълхи в аптеките се продават различни кремове или лосиони. Те се мажат върху тялото и отблъскват гадините в продължение на 2-4 часа. Не трябва да се слагат върху открити лигавици и очи, както и на деца под 3 г. Лавандуловият спирт, ментата и оцетът пък отблъскват комарите.

Най-често срещу животинките се противодейства чрез обезпаразитяване на помещението. Аерозолните препарати имат само моментен ефект и то при единични екземпляри.

Най-скъпа излиза борбата с дървеници и бълхи, обикновено еднократната обработка не е достатъчна. Ако се прави канална обработка срещу гризачи, цената също се качва. Средната цена за обезпаразитяване е към 15-30 стотинки на кв. м.

Обезпаразитяването се прави от частни фирми. Те трябва да покажат на клиента специално удостоверение за правоспособност, издадено от ХЕИ. След обработката фирмата трябва да остави протокол за използваните препарати и мерки за безопасност.



ЗАРАЗИ ПО КОТКИТЕ



Освен тетанус, бяс, тения, котките могат да бъдат преносители и на други, типични само за тях зарази. С популярната "котешка" болест, токсоплазмоза, човек може да се зарази от замърсени от котка храни или ръце. Симптомите приличат на тези при дихателна инфекция. Болестта е опасна за бременните. Лекува се с антибиотици.

При одраскване от котка човек може да се зарази с фелиноза. Това е инфекция, която изглежда като червено петно, което се превръща в мехурче и нагноява. Появява се треска, обща слабост, гадене, увеличение на черния дроб. Отново лечението е с антибиотици.

Котката може да е преносител и на гъбички, които причиняват микроспория. Поразяват косата, кожата и ноктите. За да се предпази, човек не трябва да пипа улични котки, както и да извежда своята навън.


Источник: www.segabg.com
Просмотров: 581 | Добавил: wharly | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0