Мой сайт

Главная » 2014 » Февраль » 11 » Бълхи :: Екзема от бълхи
00:10

Бълхи :: Екзема от бълхи





Къде може да се срещне и какво представлява бълхата?
Човешката бълха обитава жилищата на хората - подове, легла, дрехи. Тя смуче кръв. Женската бълха след оплождането снася за 2-3 месеца 400-450 яйца, което прави на ден по 4-12 яйца.
Яйцата са дребни, и най-често се срещат между цепнатините на пода. От тях се излюпват личинки, които имат червеовидно удължено и членесто тяло. Те се хранят със съдържащите кръв изпражнения на възрастните бълхи и с други органични отпадъци. След трикратно линеене личинките преминават в стадий на неподвижна какавида.
Какавидите не се хранят и чрез вътрешно преобразуване се превръщат в завършена форма. Продължителността на тези процеси се колебае в широки граници в зависимост от температурата: ембрионалното развитие се извършва за 2 до 12 дни, личинковото - за 5-6 до 200 дни, на какавидата - 6-7 до 240 дни. Възрастната бълха живее 3-4 месеца, а понякога - и до година и половина.

По какъв начин може да навреди на човека?
Първо, като паразит бълхата смуче кръв от човека и чрез слюнчения секрет предизвиква сърбеж, безпокойство и местно възпаление на кожата.
Второ, тя е преносител и разпространител на чумния бактерий. В това се състои нейната най-опасна роля. Източник на чумната зараза са обикновено болни плъхове. Заедно с кръвта бълхите поглъщат и чумни бактерии, които могат да се задържат и размножават в храносмилателния канал на бълхата повече от една година. Когато такава бълха попадне върху човека, тя с изпражненията си разнася чумните бактерии по неговото тяло и белъо.
Преминаването на заразата в кръвта на новия гостоприемник - човека най-често става чрез втриване в кожата при разчесване и чрез убождане на кожата от самите паразити, когато устният им апарат е замърсен с бактериалния причинител.
Освен чумния бактерий бълхата пренася и бактерия на туларемията. Бълхата представлява и междинен гостоприемник на някои тении и паразитни кръгли червеи.

Как може да се предпазим?
Борбата срещу бълхите се състои преди всичко в предотвратяване на тяхното развитие. Това се постига с поддържане на чистота в жилището и особено с редовно почистване на подовете, където се намират яйцата, личинките и какавидите на тези паразити. За тяхното унищожаване се използуват успешно различни инсектициди.



Источник: www.zdravnitza.com
Просмотров: 298 | Добавил: wharly | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0