Мой сайт

Главная » 2014 » Июнь » 6 » Екзема на зърното на гърдата. Болка в млечната жлеза
03:32

Екзема на зърното на гърдата. Болка в млечната жлеза





екзема на зърното на гърдата

Сряда, 28 Септември 2011 20:04 Доц. д-р Георги Байчев,дм

Болка в млечната жлеза - масталгия, Секреция от зърното, Опипваща се туморна формация, Секрецията от зърното,а) Опипваща се туморна формация

Това е най-честия и обикновено първи симптом, поради който жените търсят консултация


• Основният диагностичен проблем е да се изключи карцином на гърдата! Само 5% от формациите при жените под 50 години и 25% от тези при жените на възраст над 50 год. се дължат на раково заболяване.


• Преценка на находките по отношение на разположение; големина; форма ;подвижност; състояние на околните тъкани и подлежаща тъкан и надлежаща кожа.


• За точна оценка на палпиращата се формация като втора стъпка след клиничния преглед се извършва образно изследване (ехография при по-млади жени и/или мамография след 35-40 год. възраст)


• Като трета стъпка, за морфологично уточняване характера на опипващата се формация се предприема цитологично изследване на материал взет чрез тънкоиглена аспирационна биопосия


• При наличие на диагностични затруднения и съмнение за неоплазма се извършва ексцизионна биопсия с хистологично изследване на суспектната находка


б) Болка в млечната жлеза(масталгия ) - това е вторият по честота симптом

Най-често се дължат на хормонални въздействия, а по- рядко се свързват с определено органично заболяване.
• обикновено се засяга възрастта между 35-45 год.
• най-често болките в гърдата са циклични (преди цикъл), а по-рядко нециклична


• диагнозата на масталгията се основава на типичните прояви и на изключване на органично заболяване, поради което след прегледа се налага да се направи ехо/мамография, пункционна биопсия и някои други изследания , съобразно находката, както и пациентката да бъде проследена в динамика.


• лечебната тактика започва с нехормонално лечение: ограничаване на мазнини и кофеин, витамини А, Е, В6, Mastodynon, наестероидни противовъзпалителни средства. При неуспех, в по-тежките случаи се препоръчва Bromocriptin, Danazol, прогестини, Tamoxifen.


в) Секрецията от зърното - освен нормално лактираща гърда се различават още няколко вида секреция от зърното при нелактиращи жени


• физиологична секреция - рядко спонтанна, обикновено двустранна


• галакторея - представлява нефизиологична лактация ( при некърмеща жена ). Води началото си от няколко и най-често се дължи на хормонален дисбаланс. Може да сечетава с аменорея, олгоменорея или безплодие. Когато причината е само повишен пролактин, без наличие на хипофизарен тумор се препоръчва Bromocriptin.


• Патологична секреция - касаe се за едностанно, обикновено спонтанно, с интерминентен характер изтичане на кървениста, зеленикаво-сивкава или серозна течност най-често от един канал. Най-честите причини са фиброкистична болест, дуктален папилом и карцином (инвазивен или неиназивен).Поведението включва цитологично изследване на секрет, дуктография (инжектиране на рентгеново контрастно вещество в секретиращите канали) и ексцизионна биопсия при съмнение за неоплазми


г) Кожни промени в областта на зърното и ареолата

Те са сравнително редки и най-често се свързват с болеста Пейджет. Тя започва едностранно, като малка крустозна плака на мамилата, която постепенно нараства периферно и може да засяга цялата ареола .


Диференциалната диагноза на болестта на Пейджет включва екзема, болест на Бовен и базалноклетъчен карцином и се поставя често при хистологично изследване след биопсия.

Литература:

Доброкачествени заболявания на млечната жлеза - Доц.д-р Г. Байчев, София 2003



Источник: mysurgery.bg
Просмотров: 998 | Добавил: wharly | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0